Soorten Massages - Euthalia Verzorging & Wellness
ontspannen@euthalia.nl

Soorten Massages

Van Shiatsu tot Thaise massage, hier vindt u een overzicht welke massage het beste bij u past. Wij van Euthalia Verzorging en Wellness helpen u graag bij het adviseren.

Er zijn vele soorten massage, van klassiek tot meer exotische stijlen zoals Shiatsu. Het kiezen van een massage stijl kan verwarrend zijn zeker als u niet weet wat het inhoudt. Hier is een lijst met de meest populaire vormen van massage waarbij wij hopen u te mogen verwelkomen om u zo´n heerlijke massage aan te mogen bieden.

1) Massagetherapie (Zweeds)

De standaard massage die het meest wordt aangeboden in salons, sportscholen en spa’s de Zweedse massage en is vrijwel synoniem aan massage therapie. Zweedse massage is gebaseerd op de westerse concepten van anatomie en fysiologie, in vergelijking met de energetische stijl die vaak voorkomt in Aziatische vormen van massage. Met behulp van lotions of olie begint massagetherapeut meestal met brede algemene slagen en vervolgens gaat dat over op specifieke slagen op probleemgebieden om deze te behandelen.

Zweedse massage zorgt voor volledige spierontspanning en het kan vooral handig zijn als u moet herstellen van een blessure.

2) Shiatsu massage

Shiatsu massage is een vorm van Japanse massage gecombineerd met lichaamswerk. Het houdt de gelokaliseerde druk vast met behulp van de vingers van de therapeut of soms handen en/of ellebogenwerk welke aangebracht in een ritmische opeenvolging beweging langs het lichaam. Elk punt wordt ongeveer 2 tot 8 seconden vasthouden. Met de oorsprong in de traditionele Chinese geneeskunde , is het doel de acupressuur punten op het lichaam te stimuleren en de stroom van energielijnen te verbeteren en te helpen om het evenwicht te herstellen. Omdat er geen olie of lotion gebruik wordt kan losse kleding worden gedragen. Gewoonlijk wordt Shiatsu gedaan met een mat op de vloer of op een lage massagetafel. Deze massage wordt vaak gebruikt om stress te verminderen en u te beschermen tegen stress gerelateerde gezondheidskwesties. Het wordt ook als een positief effect beschouwd voor de behandeling van aandoeningen zoals slapeloosheid, rug en nekklachten en zelfs bij bijholte problemen. Shiatsu massage kan helpen de energie te verhogen en het spijsverteringsstelsel te stimuleren.

3) Massage met hete stenen (Hot Stone)

Zoals de naam het al zegt gebruikt hot stone massage warme stenen. De therapeut plaatst de verwarmde en gladde stenen op specifieke punten op het lichaam en houdt ook wat warme stenen achter tijdens het geven van de massage. De stenen zijn meestal van basalt (een vulkanisch gesteente dat met warmte goed vasthoudt).

De warmte van de stenen kan ontspannend zijn en kan strakke spieren losmaken zodat de therapeut op deze manier een snelle spierontspanning kan bereiken.

Als u bepaalde medische aandoeningen heeft zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, diabetisch, hartaandoeningen of spataderen heeft, dient u contact op te nemen met uw huisarts als u van plan bent om een hot stone massage te nemen. Als u bloed verdunnende medicatie gebruikt, zorg er dan voor dat eerst medisch advies inwint.

4) Diepe weefselmassage

Diepe weefsel massage is een doelgerichte, therapeutische massage die zich richt op spierknopen ook wel bekend als verklevingen in specifieke probleemgebieden. Dus in de diepe lagen van spieren en bindweefsel. Met behulp van opzettelijke langzame slagen of wrijving over de nerf van de spier, behandelt de therapeut chronische strakke of pijnlijke spieren. Hoewel het zo is dat de druk van die diepe weefsel massage over algemeen intenser is dan die van Zweedse massage, hoeft het niet pijnlijk te zijn om de effecten van de diepe weefsel massage te ervaren. Als u pijn heeft laat dan de massagetherapeut dat meteen weten. Diepe weefsel massages is vooral gunstig voor mensen met chronische pijn of aanhoudende pijn die beperkte mobiliteit veroorzaakt. Het is zeer effectief bij een z.g. tennisarm of een carpaal tunnel syndroom en kan u helpen bij het verminderen van symptomen van artrose.

5) Massage met aromatherapie

Een aromatherapie massage is meestal met geparfumeerd plantaardige massage. De olie wordt extraheert uit bloemen en andere plantdelen. De essentiële olie heeft een aangename geur en worden verondersteld een helende eigenschappen hebben. Van lavendel een roos is bijvoorbeeld bekend dat ze de ontspanning bevorderen. Hoewel er olie kan worden geselecteerd om specifieke behoeftes aan te pakken, gebruiken therapeuten meestal vooraf gemengde oliën om te ontspannen, te activeren of de concentratie te verhogen. Massage met aromatherapie heeft in de regel regel kalmerende effecten en kunnen helpen tegen een groot aantal aandoeningen waaronder hoofdpijn, slapeloosheid en bepaalde spijsverteringsproblemen, rugpijn en zelfs premenstruele symptomen. Zorg ervoor dat als u een aroma therapeutische massage krijgt, dat u niet allergisch bent voor één van de planten die in de olie wordt gebruikt omdat deze reactie op de huid problemen en irritatie kunnen veroorzaken

6) Thaise massage

Een unieke mix van geassisteerde yoga, passieve stretchring en doordringende massage bewegingen bevat de Thaise massage. Thaise massages is energieker dan welke andere vorm van massage dan ook. Het is een beetje zoals yoga zonder zelf het werk te doen terwijl de therapeut beweegt en je uitrekt in een reeks van houdingen meestal op de grond. De massagetherapeut maakt gebruik van ritmische compressie langs de energielijnen van het lichaam welke stress verminderen en de flexibiliteit en het bewegingsbereik verbeteren. Dit soort massage kan de spier elasticiteit en rugpijn verminderen en is nuttig gebleken bij het behandelen van evenwichtsproblemen en migraine symptomen. Ook verhoogt het de weerstand waardoor je dus beter bestand bent tegen ziektes (ook zoals Carona/Covid 19).

7) Zwangerschapsmassage

Ook bekend als prenatale massage, is zwangerschapsmassage aangepast aan de behoeften van een aanstaande moeder, maar wordt meestal gebruikt om ontspanning te bevorderen. Omdat veel zwangere vrouwen last hebben van lage rugpijn en gezwollen enkels, vooral in de latere maanden, is prenatale massage een relatief veilige, medicijnvrije manier om verlichting te brengen.

Massagetherapeuten die een gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd en die gecertificeerd zijn voor prenatale massage, weten het lichaam van de vrouw te positioneren en ondersteunen tijdens de massage, passen technieken aan en vermijden bepaalde gebieden en technieken tijdens de zwangerschap. De meesten hebben een speciale tafel waarmee de vrouw tijdens de massage comfortabel en veilig kan rusten. Idealiter zou u een arts moeten zoeken die ervaring heeft met, en een licentie heeft voor prenatale massage. Wel kunt u bij ons in goed overleg in het water bevallen.

8) Reflexologie

Vindt u het leuk om met de voeten aan de gang te gaan? Dan is reflexology de aangewezen massage voor u. De therapeut gebruikt vinger druktechnieken zoals kneden en wrijven om ontspanning en genezing in het lichaam te bevorderen. Reflexologie is gebaseerd op de reflex gebieden op de handen en voeten, waarvan wordt aangenomen dat de emissie verbonden is met organen en andere lichaamsdelen. Door druk uit te oefenen op de reflexpunten kan de reflex o loog uw zenuwstelsel in balans brengen en door endorfine te stimuleren komen natuurlijk reacties van het lichaam vrij welke stress en andere ongemakken verminderen . Reflexologie gaat terug tot in de oude beschaving maar werd verfijnd door een Amerikaanse fysiotherapeut welke uniek was in de jaren 30 van de vorige eeuw. Dit kan een diep ontspannende therapie zijn vooral als u de hele dag staat, of als u moe bent en een pijnlijke voet heeft.

9) Sportmassage

Sportmassage is een massage om blessures te voorkomen en te behandelen, de flexibiliteit te verbeteren en atletische prestaties te verbeteren. Sportmassages kunnen worden gebruikt door atleten van alle niveaus om zich voor te bereiden of te herstellen op atletische sportieve evenementen. Zelfs als u geen sporter bent kan sportmassage tegen spierpijn of beperkt bewegingsbereik helpen. Het idee achter sportmassage is de harde spieren van het lichaam zo te manipuleren en door te concentreren op bepaalde spiergroepen komen (afhankelijk van de sport die de atleet speelt) de zachte spieren boven . Dit type massage kan bevorderlijk zijn voor een hogere doorbloeding, groter bewegingsbereik en meer flexibiliteit. Bij sportmassage zijn de massageslagen overal sneller dan bij een typische Zweedse massage. De therapeut kan ook compressie, drukpunt therapie, wrijvingen en gezamenlijke mobilisatie omvatten.

Conclusie: Als u op zoek bent naar een massage, moet u goed controleren welke type massage bij u past en wellicht door een arts worden doorverwezen. Ook wij van Euthalia willen u hierbij helpen. Vergelijk het soort massage met de voordelen die u met de massage hoopt te krijgen. Overleg ook met uw massage therapeut welke allergieën u eventueel heeft, of bijvoorbeeld een gevoelige huid, zodat uw massage welke u gaat ontvangen een weldadig is zonder zorgen.

Let op: De informatie op deze site is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen vervanging voor advies, diagnose of behandelingen afgegeven door een bevoegd arts. Het is niet bedoeld om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen, geneesmiddelen in interacties of omstandigheden of nadelige effecten te dekken, u moet onmiddellijk medische hulp inroepen bij gezondheidsproblemen bij uw arts en deze raadplegen voordat uw alternatieve medicatie gaat gebruiken of een wijziging aanbrengt in uw huidige situatie.